сряда, 23 декември 2015 г.

Най-изумителните коледни и новогодишни обичаи по света + наши офисни традиции

Приготовленията текат с пълна сила! Остава 1 ден до Коледа, а днес е Бъдни вечер – най-оживеният ден от коледната седмица. Оттук нататък ни остава единствено да изпълним традициите, за да посрещнем не само Дядо Коледа подобаващо, но и идващата Нова Година, за да бъде тя добра и успешна за всички ни!

Ние добре познаваме традициите си и знаем как да ги изпълним, но предполагаме ли какво се случва в други кътчета на земята? Знаем, че тя не е чак толкова голяма, но пък от друга страна е безкрайно разнообразна! И за да останем в духа на Коледа, днес ще Ви разкажем за някои доста странни (за нас) коледни обичаи по света. Поне за тези, които сме чували!

Нека започнем нашето малко коледно приключение от родните земи на Дядо Коледа. В Норвегия (част от Лапландия) в коледната нощ хората скриват всички метли и техни производни от домовете си. Правят го, защото вярват, че точно по това време на земята излизат всякакви зли създания и вещици, за да невестят малки и големи!

В Украйна пък си имат своя идея за украса. Паяжина – точно така – на елхите в домовете винаги присъства изкуствена паяжина, която се слага за късмет. Тази традиция произлиза от стара тяхна коледна легенда.




А чували ли сте за Крампус? Той е ужасният брат на Дядо Коледа! И когато казваме ужасен, наистина имаме предвид ужасен! Това създание вилнее най-вече в Австрия. Идеята на този митичен герой е да плаши непослушните деца в дните преди Коледа. Бихме предпочели да слушаме цяла година, отколкото да се срещнем дори за миг с Крампус!
В Каталуния нашият лирически герой се казва Кага Тио. Кага Тио, преведено буквално означава „акащо дръвче”. Героят ни се прави от издълбано дърво, което задължително е с широка усмивка и издълбано място, което служи за негово коремче. Две седмици преди Коледа, Кага Тио се поставя на масата за хранене, където всеки ден трябва да бъде хранен с ядки, бонбони плодове и др. Когато дойде Коледа, Кага Тио бива бит с пръчки, като му се нарежда да изака всичко, което е изял, а именно - лакомствата!

Венецуела – там в деня на Коледа всички хора отиват на литургия с... кънки. Да, кънки и това е официално, защото се затварят и някои улици, за да се улесни изпълнението на този обичай!

Представяме Ви и котката Юле – тя е огромна и зла. Тази дебнеща голяма котка се среща в Исландия.  Легендата разказва, че тя дебне децата, които на Бъдни вечер са облекли стари дрехи.  Затова и в Исландия на Бъдни вечер майките обличат децата си в чисто нови дрешки!

В Италия пък отново срещаме една лоша вещица. Бефана обикаля в нощта на 6-ти януари и оставя подаръци в чорапчетата на послушните деца, а на непослушните – въгленче.

Чехия – там си имат един дамски обичай. На Бъдни вечер неомъжените жени застават на прага на къщата и хвърлят обувка зад гърба си. Ако обувката падне с пръстите напред – през следващата година я очаква сватба!

В Бразилия на 31 декември се носи малко по-специално бельо. Ако желанието е за любов – се носи розово, ако е за пари – жълто, ако е страст – червено и т.н.

В Дания влизат в Новата година с подскок! Буквално! Там, малко преди да удари 00:00 часа, се качват на стол и когато настъпи точният час – скачат от него. И готово – Новата година е тук!

Испания – техният новогодишен обичай е следният: с настъпването на Нова година, на всеки от 12-те удара на часовника трябва да се хапва по 1 гроздово зърно. Това се прави, за да бъде всеки един от следващите дванадесет месеца от Новата година хубав – ако не се изяде едно от тези зрънца, съответният месец ще бъде лош!

Да се надяваме, че тези създания ще си останат по родните места и нямат намерение да идват насам, като изобщо не можем да кажем същото за Дядо Коледа - него си го чакаме с удоволствие! Хубавото е, че при нас си имаме само неплашещи обичаи и легенди, свързани с Коледа – звънчета, подаръци, сладкиши и хубаво и топло огнище!


Както Ви разказахме и в предната публикация(може да си припомните тук), ние също си имаме офисни традиции. Тази година завършихме с homemade”обяд в офиса. Всеки от нас приготви по някоя вкусотия, от която всички опитахме – всичко беше много вкусно и можем спокойно да кажем, че се бяхме справили с предизвикателството!


Това са си нашите коледни и новогодишни обичаи – обичаме да си носим радост, усмивки, да си спретнем прекрасно тържество и да си изтеглим късмети – в случая късмет + мъфин!

Толкова от нас за днес! Желаем Ви прекрасна Коледа и много щастливи и спокойни празнични дни!

От екипа на Нител М

Няма коментари:

Публикуване на коментар