вторник, 21 юни 2016 г.

Отлагането – какво е това „чудо” и как да го прогоним? – част 2

В предишната част си поговорихме какво точно представлява отлагането  и започнахме с предложения за неговото преодоляване. В част 2 ще продължим с това и ще разгледаме няколко антиотлагащи стратегии.

1.    Разберете ЗАЩО отлагате
Това може да зависи както от вас, така и от задачата. Но е важно да се разбере кое от двете е от значение в дадена ситуация, така че да можете да изберете най-добрия подход за преодоляване на вашето нежелание да извършите работата.

Една от причините е, че хората, които намират определена работа за неприятна, се опитват да я  избегнат точно заради това. Повечето работни места имат неприятни или скучни аспекти на задълженията, а често най-добрият начин за справяне с тях е да ги преодолеем и извършим бързо, така че да можем да се съсредоточим върху по-приятните страни на работата.


Друга причина е, че хората сме дезорганизирани. Организираните успяват да не се поддават на изкушението, защото имат задачи като приоритет, правят списъци и лични планове за обучение, графици, чрез които се подчертава колко е важно работата да е раздробена и да се определи точно кога е наложително да се свърши.

Също така са планирали колко време ще отнеме задачата да се изпълни и са работили назад от този момент, за да идентифицират как да избегнат закъснения, ако е имало такива. Организираните хора са също така в по-добра позиция да избегнат отлагането, защото те знаят как да прекъснат работата, но и как да я управляват после.

Дори ако сте организирани, можете да се чувствате претоварени от задачата. Може да се съмнявате, че нямате уменията или ресурсите, от които се нуждаете, за да свършите работата и така може да потърсите утеха в такива задачи, които познавате и сте в състояние да изпълните. За съжаление, важната задача няма да си отиде - истински важните неща рядко го правят.

Също така, може да се страхувате от успеха, точно толкова колкото и от провала. Например може да си мислите, че успехът ви ще доведе до повече отговорности или че ще бъдете принудени да поемете неща, които са извън вашите компетенции.

2.    Практикувайте антиотлагащи стратегии

Отлагането е навик - един дълбоко вкоренен модел на поведение. Това означава, че не можем да го преодолеем за една нощ. Навиците престават да бъдат навици, само когато сте спрели да ги практикувате изцяло. Съветите ще работят по-добре за едни хора, отколкото за други и за някои задачи, отколкото за други. И понякога, може би просто трябва да се опита нов подход, за да се победи отлагането!

Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите с отлагането:

-          Измислете си награда. Например обещайте си парче вкусна торта и шоколад, ако сте свършили определена задача до обяд. И не забравяйте да забележите колко добре се чувствате от завършването на задачата.

-          Помолете някого да ви проверява. Когато имаме другар и знаем, че сме наблюдавани, работим под напрежение и завършваме нещата. Този принцип се прилага при диети или в подкрепящите групи за работа с хора със зависимости. Подходът е изключително успешен. 

-          Идентифицирайте неудовлетворяващите страни на това да НЕ свършите работата.

-          Помислете и изчислете колко време струва тази задача на вашия работодател. Така както ви се плаща, за да извършвате определени неща, така и не ви се плаща за други. Помислете кои от тях са в списъка ви и ако има такива, които не са – по-скоро се засрамете, защото няма да получите нищо за тях.

Ако пък отлагате, защото сте дезорганизирани, ето как може да се справите:

-          Създайте си списък със задачи, така че да не може „удобно” да забравите за неприятните или непреодолимите задачи.

-          Специализирайте се в правенето на графици и планирането на проекти, така че да знаете кога да стартирате всички важни задачи.

-          Обвържете се със срокове, за да нямат време за отлагане.

-          Фокусирайте се върху задачата в правилното време.

За да имате добри шансове за справяне с отлагането, първо трябва да осъзнаете, че го правите! След това трябва да определите „защо” и да предприемете необходимите стъпки за преодоляване.



Надяваме се, че ви е било от полза. Решаването на проблемите започва с тяхното осъзнаване – колкото по-рано, толкова по-добре!

Източник: www.mindtools.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар